Training in de 1e lijn

Een operatie is een forse fysiologische inspanning

Een chirurgische ingreep vergt, net als een marathon, een forse fysiologische inspanning. Beiden veroorzaken uitdroging, spierafbraak en ontstekingen en het herstel vergt tijd. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iemand met een goede lichamelijk conditie aan de start van een operatie verschijnt, hij/zij beter in staat is de fysiologische stress van de operatie (‘surgical stress’) aan te kunnen en daardoor beter en sneller herstelt.

Voor patiënten die vóór de operatie reeds verminderde spierkracht -/functie hebben, is het daarom van belang zich fysiek voor te bereiden op de operatie. Zij zijn kwetsbaar en lopen een grotere kans op een vertraagd en gecompliceerd beloop. Deze groep zou dus eigenblijk niet onvoorbereid de operatie moeten ondergaan, net als dat het onverstandig is om ongetraind een marathon te gaan lopen.

De wachttijd tot aan de operatie (gemiddeld 3-4 weken*) kan gebruikt wordt om deze groep fysiek voor te bereiden. Dat is waar jullie, als eerstelijns fysiotherapeuten, in beeld komen.

Doel van de training

Het doel van preoperatieve training is niet het behandelen van iemands klacht, maar het verbeteren van iemand zijn/haar conditie en spierkracht om de verhoogde metabole vraag na de operatie beter aan te kunnen. Het is dus belangrijk om het inspanningsfysiologisch te benaderen volgens de algemene trainingsleer.

Aandachtspunten:

  • Beenspierkracht
  • Cardiorespiratoire training**
  • Functionele training (ADL taken en transfers bed-stoel)
  • Thuistraining (Nederlandse Norm Gezond Bewegen)
  • Ademhalingsoefeningen

*Door de coronamaatregelen is de wachttijd op dit moment vaak korter waardoor er nog efficiënter met de beschikbare tijd voor fysieke voorbereiding/training moet worden omgegaan.

**Wij adviseren Hoog Intensieve Interval Training (HIIT). Meerdere onderzoeken tonen aan dat dit de meest effectieve vorm van training is in de korte tijdsperiode voorafgaand aan de operatie. We hebben niks aan onder belasting, maar veiligheid staat altijd voorop (!). Pas daarom altijd je training aan het niveau van de patiënt aan.

Bekijk en download hieronder de richtlijn voor training.

Bijlagen